Multi-Post maakt nieuwe ID-kaart én rijbewijs Caribisch Nederland mogelijk

16 oktober 2012 - In opdracht van agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR) heeft Multi-Post in 2010 een totaaloplossing geleverd voor de uitgifte van de nieuwe identiteitskaart van Caribisch Nederland: Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Daar is nu ook de uitgifte van het nieuwe rijbewijs bijgekomen. Lees verder voor meer informatie.

Totaaloplossing voor uitgifte ID kaarten én rijbewijzen

Eind 2010 heeft Multi-Post een totaaloplossing geleverd aan Caribisch Nederland, waardoor men de uitgifte van de nieuwe identiteitskaart ‘Sédula’ op locatie heeft gerealiseerd. Op Bonaire is hier nu de uitgifte van het rijbewijs bijgekomen. De implementatie van het rijbewijs op Saba en St Eustatius volgt in het laatste kwartaal van 2012.De ‘Sédula’ oplossing bestond uit een aantal deelprojecten die volledig geleverd en geïmplementeerd zijn door Multi-Post. De deelprojecten waren:

  • Het ontwikkelen en implementeren van de software (Card Management Applicatie).
  • Het leveren van Datacard plastickaart apparatuur t.b.v. het personaliseren van de nieuwe identiteitskaart bij de uitgiftepunten.
  • Het ontwerpen en produceren van de nieuwe identiteitskaart. 
  • Het leveren en installeren van alle servers en randapparatuur.
  • Het realiseren en installeren van de ontvangstbalie op locatie bij de Burgerlijk Stand.
  • Het implementeren van het gehele project op locatie.


Card Management Applicatie

Een belangrijk onderdeel van het project bestond uit het ontwikkelen van een speciale software applicatie voor de uitgiftepunten van de nieuwe identiteitskaart. Met deze Card Management Applicatie kunnen de uitgiftepunten, middels een interface met de Basisadministratie Persoonsgegevens, de benodigde data ophalen om deze vervolgens te gebruiken voor de personalisatie van de identiteitskaart. Met deze Card Management Applicatie kan het gehele traject, van aanvraag en uitgifte tot inname worden beheerd. Multi-Post ontwikkelde deze applicatie in samenwerking met haar vaste partner WB Services. 

Levering Datacard plastickaart apparatuur

Multi-Post heeft desktop plastickaart printers van Datacard ingezet voor de personalisatie van de identiteitskaarten op locatie bij de Burgerlijke Stand. Hierbij is gekozen voor de Datacard® CP80 Plus plastickaart printer. Deze plastickaart printer biedt overheden en bedrijven, die veiligheid hoog in het vaandel hebben staan, ongeëvenaarde mogelijkheden voor de uitgifte van duurzame identiteitskaarten. Voorzien van diverse beveiligingskenmerken. 

Ontwerp en productie van de nieuwe identiteitskaart

Voor de nieuwe identiteitskaart was het belangrijk, dat er binnen de gestelde richtlijnen en beveiligingseisen een ontwerp gemaakt werd. In samenwerking met True securitydesign is een passend ontwerp gerealiseerd en in productie genomen. 

Implementatie op locatie

Onder begeleiding van Michael Tappij Gielen en Ron Tuinenburg, heeft de implementatie van de software en apparatuur plaatsgevonden op de drie verschillende locaties: Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Hierbij werden meteen de medewerkers getraind in het gebruik van de software en apparatuur.

Wat is de Sédula?

De ‘Sédula’ is een identiteitskaart voor ingezetenen van Caribisch Nederland, voor zowel Nederlanders als vreemdelingen. Per 10 oktober 2010 is de kaart in samenwerking met Multi-Post vernieuwd. Hierdoor beschikken alle drie de eilanden, Bonaire, Sint Eustatius en Saba, over een moderne identiteitskaart van bankpasformaat met een hoog beveiligingsniveau. RijbewijsuitgifteInmiddels is de Card Management Applicatie voor de uitgifte van de ID-kaart uitgebreid en kan deze ook worden ingezet voor de uitgifte van het rijbewijs. Op Bonaire is de uitgifte van het rijbewijs al een feit. De implementatie van het rijbewijs project op Saba en Sint Eustatius volgt in het laatste kwartaal van 2012.

Meer informatie

Wilt u meer weten over één van bovenstaande oplossingen? Neem dan contact met ons op via email: nieuws@multipost.com of via telefoonnummer 078-6548217.

Lees meer over de nieuwe identiteitskaart voor Caribisch Nederland.
Lees meer over het nieuwe rijbewijs voor Caribisch Nederland.